Онляндія — спільна ініціатива програми Microsoft «Партнерство в навчанні», соціально відповідальних комерційних структур, неурядових організацій, за підтримкою громадсько-соціальних діячів.

Як забезпечити приватність при роботі з Internet Explorer 9?

Конфіденційність в сучасному Інтернеті – поняття досить примарне. Проте кожен користувач може покращити захист свого приватного життя, виконуючи кілька нескладних правил. Конфіденційність важлива, зокрема, при спільному використанні комп’ютера. У багатьох випадках користувачі можуть ділитися своїм ПК з друзями або родичами, дозволяючи їм перевіряти їх електронну пошту або дізнаватися результати футбольних матчів. В ідеалі, на комп’ютері має бути кілька облікових записів, щоб забезпечити збереження всієї вашої особистої інформації, однак багато хто не завжди так робить. У такому випадку, функції приватності браузера Internet Explorer 9 можуть підвищити вашу конфіденційність під час онлайн сесій.

Отже, якщо вам доведеться скористатися чужим комп’ютером або на час позичити свій, скористайтеся функціями приватності, вбудованими в Internet Explorer, які можуть вберегти вашу історію перегляду від чужих очей.

При роботі на чужому комп’ютері, використовуйте режим InPrivate Browsing

Якщо ви виходите в Інтернет з чужого комп’ютера, вам слід вибрати режим перегляду браузера “InPrivate”. Таким чином, коли ви закінчите перегляд, просто закрийте вікно і Internet Explorer автоматично видалить будь-яку інформацію, пов’язану з сеансом перегляду, включаючи куки, тимчасові Інтернет-файли, журнал відвіданих сторінок і багато іншого. Для запуску браузера в цьому режимі, відкрийте Internet Explorer, і утримуйте Ctrl + Shift + P. Крім того, ви можете в меню “Настройки” перейти в розділ “Безпека” і натиснути на кнопку “Перегляд InPrivate”. Зрештою, ви можете просто запустити InPrivate Browsing в нижній частині нової вкладки.

Якщо ваш комп’ютер може використовуватися кимось іншим, налаштуйте браузер для автоматичного видалення історії відвіданих сторінок

Найпростішим способом зберігати конфіденційність вашого серфінгу є регулярне очищення історії браузера і кеша. Для полегшення цього завдання можна налаштувати Internet Explorer для видалення історії відвіданих сторінок кожен раз, коли ви завершуєте роботу з браузером. Просто зайдіть в “Властивості оглядача” і на вкладці “Загальні” встановіть прапорець “Очистити журнал браузера при виході”.

Якщо ви не хочете видаляти всю інформацію, Internet Explorer дозволяє зберегти дані про ваші улюблені сайти. В меню “Настройки” натисніть кнопку “Безпека”, а потім “Очистити журнал браузера” і перевірте установку параметра “Зберігати дані обраних сайтів” (Preserve Favorites website data). Якщо ви зробите це, Internet Explorer не буде видаляти дані, пов’язані з сайтами, які ви додали в список обраних.

Ці характеристики можуть допомогти підвищити вашу конфіденційність, видаляючи інформацію про історію відвіданих сторінок, яка зберігається на вашому комп’ютері.

Включіть в Internet Explorer 9 захист від трекінгу

Іншим аспектом приватності є контроль за онлайн стеженням (трекінгом).

Функція захист від трекінгу (Tracking Protection) вбудована в Internet Explorer 9 і може блокувати такі види відстеження. Все, що потрібно зробити, – це встановити “Список захисту від трекінгу” (Tracking Protection List). Ці списки вкажуть браузеру, які сервера блокувати, а які ні. Сервери, які блокуються, не зможуть зв’язатися з вашим браузером і збирати інформацію про вас. Ці списки створюються незалежними організаціями, такими як TrustE, EasyList, Abine, Privacy Choice і багатьма іншими. Ви можете отримати доступ до галереї “Списків захисту від трекінгу” натиснувши на значок “Налаштування”, “Безпека”, “Захист від трекінгу”, і, нарешті, на посилання “Отримати онлайн Список захисту від трекінгу”.

Веб-сайти, які ви відвідуєте, збирають інформацію про вас для різних цілей – від поширення таргетованої реклами до збору даних користувача для поліпшення сайту. Важко сказати, яка ще інформація про вас може збиратися і для чого. Рішення ділитися або не ділитися цією інформацією залежить тільки від вас. Нараховується понад мільярд користувачів Windows, і деякі, безсумнівно, не проти того, щоб їхня особиста інформація була доступною. Однак тих, хто цінує своє приватне життя і приватність, набагато більше. Для тих, хто хоче, щоб їхня особиста інформація була більш захищеною, Internet Explorer містить потужні функції конфіденційності для обмеження онлайн стеження.

Категорії:Uncategorized

Онляндія представлена на Всеукраїнському науково-методичному семінарі із міжнародною участю

1-2 грудня 2011 року у Кременецькому обласному гуманітарно-педагогічному інституті імені Тараса Шевченка Онляндія взяла участь у Всеукраїнському науково-методичному семінару із міжнародною участю «Інформаційно-комунікаційні технології у сучасному освітньому просторі».

Учасники семінару зазначили, що за сучасних глобалізаційних процесів гострою проблемою постає питання визначення векторів розвитку й інтегрування освітнього простору. Саме упровадження ІКТ у систему національної освіти вимагає готовність науково-педагогічних працівників до реалізації їх у навчально-виховному процесі.

Під час семінару учасники презентували результати наукових доробок вітчизняних та зарубіжних дослідників з проблеми застосування ІКТ у сучасному освітньому просторі. Окремим блоком виділена тема безпечної роботи із ІКТ в навчальному закладі та безпека в Інтернеті. Під час тренінгу, якій провів Артур Кочарян, координатор програми «Онляндія – безпека дітей в Інтернеті», учасники дізнались не лише про загрози, з якими можуть зустрітись учасники навчально-виховного процесу, а й конкретні поради щодо захисту. Найбільше зацікавлення викликала інформація про навчальний курс «Основи безпечної роботи з ІКТ в навчальному закладі».

Категорії:Uncategorized

Сучасні технології для навчальних закладів

Все більше навчальних закладів використовують Live@edu для навчання. Технології хмарних обчислень не тільки змінюють бізнес і сферу виробництва, вони здійснюють глибокий вплив на сферу освіти, змінюючи процеси навчання. Освітні установи по всьому світу усвідомлюють важливість використання новітніх технологій та впровадження хмарних обчислень у навчальне середовище.

Компанія Microsoft оголосила, що сьогодні більше 22 мільйонів людей використовують сервіси Live@edu. Це на 100% більше в порівнянні з минулим роком. Це дорівнює більше 27 тис. щоденних нових реєстрацій на сервісі. Завдяки цим цифрам Live@edu перетворився на найбільш використовуваний хмарний освітній сервіс.

Зростання обсягів цифрового контенту створює величезні можливості для удосконалення процесу навчання та розширення доступу до нього за допомогою різноманітних пристроїв у будь-який час і в будь-якому місці. Це вимагає продовження розвитку хмарних сервісів, і Live@edu, безкоштовний сервіс від Microsoft, який пропонує рішення зі спільної роботи та комунікацій, допомагає школам задовольнити їхні потреби щодо нових технологій для освіти.

Разом зі зростанням популярності Live@edu продовжує рости і використання ще одного хмарного сервісу від Microsoft – Office 365. Компанія повідомляє, що перевагами від використання нового покоління цього сервісу вже користуються такі навчальні заклади, як Університет штату Джорджія (США), Університет Данді (Dundee) в Шотландії, Коледж Східного Норфолка в Англії, управління освіти міст Індзай і Вакаяма в Японії. Office 365 поєднує в собі потужність Microsoft Office з можливостями хмарного сервісу корпоративного класу і містить окремі сервіси, такі як Exchange Online, SharePoint Online і Lync Online. Office 365 також використовується багатьма провідними світовими компаніями.

Версія Office 365 для освіти буде складатися з усіх функцій, які доступні в Office 365 для підприємств. Він допоможе педагогам заощадити час і управляти їхніми навчальними програмами, забезпечить студентам доступ до інструментів, які зроблять навчальний процес більш натхненним, актуальним та інтерактивним. Навчальні заклади можуть скористатися перевагами Exchange Online вже сьогодні, підписавшись на Live@edu. Корпорація Microsoft також адаптувала можливості користувачів, які кваліфіковані як клієнти Office 365 для освіти. Крім того, в 2012 році, коли Office 365 для освіти стане широко доступним, в нього будуть додані можливості SharePoint Online.

Немає сумнівів в тому, що хмарні сервіси стали дуже важливим інструментом для шкіл та університетів. Вони підвищують ефективність освітнього процесу і сприяють тому, що навчання стає доступним 24 години на добу, в будь-який день тижня з допомогою будь-яких пристроїв.

Категорії:Uncategorized Позначки:

Триває реєстрація на «Золотий Байт 2011» – найбільший в Україні Чемпіонат для молоді, захопленої IT-технологіями. Участь в Чемпіонаті безкоштовна та відкрита для всіх студентів і школярів України

«Золотий Байт 2011» – четвертий щорічний Чемпіонат для талановитої молоді, яка захоплюється комп’ютерними технологіями. Чемпіонат проводиться в 11 номінаціях. Передбачені номінації для програмістів, дизайнерів, системних адміністраторів, розробників мобільних додатків і комп’ютерних ігор, фотографів і кліпмейкерів, а також спеціальна номінація для школярів. У цьому році введена номінація «Windows Phone Jazz» від компанії Microsoft, яка надає цікаві можливості розробникам додатків для платформи Windows Phone.

З кожним днем комп’ютери та Інтернет все глибше проникають в наше життя. Вони несуть із собою як нові знання і корисні знайомства, так і різноманітні небезпеки. І першими жертвами зловмисників стають, звичайно ж, діти. З кожним роком проблема захисту дітей від шкоди, яку може нанести неконтрольований доступ в Інтернет, стає все гостріше. Тема Чемпіонату 2011 року – «Новітні технології, які можуть допомогти вирішити сучасні проблеми в Україні». Учасникам конкурсу пропонується спробувати свої сили в ряді номінацій, які дозволять всебічно розкрити всі аспекти безпеки в Інтернет, загостривши увагу на захист дітей як на одному з найактуальніших напрямків інформаційної безпеки.

Повний перелік номінацій, регламент чемпіонату та детальний опис можна знайти на офіційному сайті Чемпіонату (www.goldenbyte.org). До участі запрошуються студенти навчальних закладів усіх типів і форм власності від 15 до 35 років а на категорію «Юний Джедай» – школярі 10-16 років. Для участі в конкурсі необхідно зареєструватися на сайті Чемпіонату до 15 грудня.

За право зустрітися на Всеукраїнському фіналі в Києві змагатимуться переможці регіональних фіналів з ??усіх куточків України. Право виступити перед авторитетним журі отримають фіналісти регіональних відбіркових турів, які пройдуть в 13 найбільших містах України. Переможці «Золотого Байта-2011» будуть нагороджені цінними призами та подарунками, а також отримають шанс проявити себе перед представниками провідних IT-компаній України.

Участь в Чемпіонаті «Золотий Байт» дозволить кожному учаснику отримати безцінний досвід у вирішенні практичних завдань, показати свою роботу потенційним інвесторам і роботодавцям, отримати оцінку своїх робіт і поради від журі, що складається з професіоналів IT-індустрії, познайомитися з провідними IT-фахівцями Україна, а також знайти нових друзів та однодумців. Крім того, призовий фонд 500 тис. грн., що складається із сотні цінних призів та подарунків від численних партнерів Чемпіонату порадують всіх переможців та призерів Регіональних фіналів і особливо Всеукраїнського Фіналу.

Категорії:Uncategorized Позначки:

Оголошено набір учасників навчального курсу

В рамках програми “Онляндія – безпека дітей в Інтернеті” оголошується набір учасників навчального курсу “Основи безпечної роботи з ІКТ в навчальному закладі”.

Навчальний курс «Основи безпечної роботи з ІКТ в навчальному закладі» від програми «Онляндія – безпека дітей в Інтернеті» спрямований на навчання та користування безпечними програмними продуктами, які допомагають педагогічним працівникам ефективно та результативно запроваджувати інформаційні технології в навчально-виховний процес. Програма розроблена для педагогічних працівників, які мають базовий рівень користування комп’ютером. Даний курс розкриває безмежні можливості використання сучасних та безпечних інформаційно-комунікаційних технологій і програмних продуктів в навчально-виховному процесі.

Навчальний курс «Основи безпечної роботи з ІКТ в навчальному закладі» має відповідний гриф Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (Лист №1.4/18-2112 від 31.08.2011).

По завершенню курсу кожен випускник оволодіє практичними навичками використання сучасних та безпечних програмних продуктів, які допоможуть зробити навчально-виховний процес інноваційним, цікавим та різноманітним.

Зробіть з процесу навчання захоплюючу подорож в країну знань!

Навчання безкоштовне, проводиться в режимі он-лайн або за місцем роботи вчителів. Для отримання додаткової інформації необхідно надіслати запит довільної форми із зазначенням кількості слухачів та контактних телефонів.
Запит надсилати за адресою artur.kocharyan@onlandia.org.ua

Категорії:Uncategorized

Стартував Восьмий всеукраїнський конкурс «Вчитель-новатор»

5 вересня 2011 року стартує восьмий за рахунком всеукраїнський конкурс «Вчитель-новатор», який компанія «Майкрософт Україна» проводить за підтримки Міністерства освіти і науки України.

5 вересня 2011 року стартує восьмий за рахунком всеукраїнський конкурс «Вчитель-новатор», який компанія «Майкрософт Україна» проводить за підтримки Міністерства освіти і науки України. Подробиці про конкурс ви зможете дізнатись на цій сторінці освітньої мережі Microsoft «Партнерство в навчанні». Для доступу до матеріалів необхідна попередня реєстрація у Мережі – правий верхній кут сторінки.

За результатами конкурсу відзначаються вчителі, які продемонстрували найкращі результати застосування інноваційних інструментів у навчальному процесі. Переможці конкурсу захищають честь України на Європейському форумі вчителів-новаторів, що проводиться за підтримки програми Microsoft «Партнерство в навчанні».

Участь у конкурсі можуть брати вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, науковці, викладачі, а також студенти педагогічних навчальних закладів. Щоб стати учасником конкурсу, потрібно зареєструватися на сайті професійної освітньої Мережі «Партнерство в навчанні», вступити до спільноти Восьмий всеукраїнський конкурс «Вчитель-новатор» та подати конкурсні матеріали в форматі Microsoft PowerPoint. Це може бути «Віртуальний тур до класної кімнати» – навчальні, екологічні, соціальні проекти, проектна діяльність вчителя з учнями з використанням сучасних ІКТ, або оригінальні матеріали освітніх інновацій, що були реалізовані із залученням інформаційно-комунікаційних технологій, наприклад, програми автоматизації робочого місця вчителя, розробки уроків, тощо (детальніше – на сторінці конкурсу).

Хочемо відзначити, що наявність переможних матеріалів враховуватиметься під час чергових атестацій вчителів-учасників конкурсу. Крім того, організатори відбирають одного чи кількох переможців конкурсу для участі у Європейському конкурсі «Вчитель-новатор», що проходитиме навесні 2012 року.

Кінцевий термін подання матеріалів – 31 жовтня 2011 року, а підсумки конкурсу будуть підведені в листопаді 2011 року.

Детальніше про конкурс – на сторінці Восьмого всеукраїнського конкурсу «Вчитель-новатор».

Категорії:Uncategorized

Internet Explorer 9 тримає лідерство у захисті від вірусів

Віруси залишаються найбільш поширеною загрозою безпеці, з якою сьогодні стикаються користувачі Інтернету з різних країн, і європейські зокрема. Звіти антивірусних лабораторій свідчать, що щодня в мережі з’являється від 15 тис. до 50 тис. нових шкідливих програм. Згідно зі статистикою, більшість вірусів (53%) завантажується користувачами через Інтернет, при цьому через електронну пошту — тільки 12%.

Лабораторія NSS Labs провела перше дослідження рівня захисту веб-браузерів від шкідливих програм, які спрямовані на європейських користувачів. За даними Центрального статистичного управління Європейського Союзу (Євростату), третина інтернет-користувачів у Європі (31%) повідомили, що їхній комп’ютер заразився вірусом або іншою шкідливою програмою в 2010 році, що призвело до втрати інформації або простоїв ПК. Ці дані свідчать про те, що часто для того, щоб протистояти атакам і захистити комп’ютер, недостатньо просто встановити антивірусне програмне забезпечення.

Зокрема, команда творців Internet Explorer проаналізувала одну окремо взяту атаку і виявила, що до того моменту, як антивірус виявляє шкідливу програму, вона вже починає діяти і заражати інших користувачів. Зловмисники сьогодні віддають перевагу використанню соціальних мереж, таких як Facebook, MySpace, Badoo, StudiVZ, Skyrock, LinkedIn, а також контенту, що публікується користувачами (блоги, Twitter), що дозволяє швидко і анонімно поширити шкідливі продукти серед великої кількості користувачів.

Щоб зрозуміти, як реагують найбільш використовувані браузери на такі віруси і чи здатні захистити користувача, NSS Labs провела дослідження, в якому проаналізувала роботу 6 останніх версій браузерів.

Результати дослідження показали, що Internet Explorer 9 продовжує тримати лідерство у захисті користувачів від посилань на шкідливі програми. Він зміг виявити і заблокувати 92% таких посилань за допомогою фільтра SmartScreen, істотно обійшовши інші браузери. Крім цього, функція визначення репутації застосунків (Application Reputation) виявила решту 8% шкідливих програм, і видала відповідні попередження.

Дізнайтесь більше про Internet Explorer 9.

Категорії:Uncategorized

2 липня 2011 року у Києві відбувся щорічний благодійний пікнік з нагоди Дня незалежності США.

2 липня 2011 року у Києві відбувся щорічний благодійний пікнік з нагоди Дня незалежності США. Пікнік традиційно організовує Американська торгова палата (The Chamber of Commerce in Ukraine), член Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті.

Команда волонтерів Онляндії від компанії «Майкрософт Україна» розповідала дітям та батькам про правила безпечного користування Інтернетом. Крім того, всі бажаючі мали можливість взяти участь у цікавих та пізнавальних іграх – забрати величезний пазл або відповісти на запитання з безпеки в мережі Інтернет. Всі переможці та учасники отримали свої сувеніри від Онляндії!

Дякуємо організаторам заходу та волонтерам!

Категорії:Uncategorized

Онляндія в бібліотечних установах Криму

28 Червня, 2011 1 Коментарій

16 червня 2011 в рамках пілотного проекту програми «Бібліоміст», члена Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті, «Бібліміст – Крим» у Сімферополі проведено тренінг «Онляндія – безпечний Інтернет-серфінг для дітей та їх батьків».
Даний тренінг проведено на базі Дитячої бібліотеки ім. В.Н. Орлова за підтримки Міністерства культури АР Крим.

Тема безпеки дітей в Інтернеті стає все актуальнішою: все більше дорослих усвідомлюють ризики, онлайн-загрози, на які можуть наражатись діти, подорожуючі віртуальним світом.

16 червня 2011 в рамках пілотного проекту програми «Бібліоміст», члена Коаліції за безпеку дітей в Інтернеті, «Бібліміст – Крим» у Сімферополі проведено тренінг «Онляндія – безпечний Інтернет-серфінг для дітей та їх батьків».

Даний тренінг проведено на базі Дитячої бібліотеки ім. В.Н. Орлова за підтримки Міністерства культури АР Крим.

Учасники тренінгу, а ними стали більше 30 працівників бібліотечних установ Сімферополя, Ялти, Бахчисараю, Керчі, Євпаторії, дізналися про ризики в Інтернеті та основні правила безпечної роботи в мережі. Під час тренінгу учасники освоїли унікальну методику формування практичних навичок дотримання безпечних форм поведінки в Інтернет-просторі. Це вже не перший тренінг, проведений для працівників бібліотек. Як показує практичний досвід, бібліотеки в Україні з кожним роком все активніше використовують і впроваджують сучасні інформаційно-комунікаційні технології в свою роботу. Починаючи від електронного керування роботою в бібліотеці і до курсів з ведення блогів у мережі Інтернет, – все це стало можливим зараз для відвідувачів бібліотек Україні.

Категорії:Uncategorized

На Хрещатику боролися з вірусами, спамом і зловмисниками в соціальних мережах

«Психологічна та емоційна травма, отримана в мережі, може бути серйознішою синців, принесених з вулиці, – відзначивДмитро Шимків, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна». – А я, як батько, прагну бути впевненим, що моя дитина, сідаючи за монітор, перебуває в безпеці. І це в наших силах! В Microsoft є необхідні програми та технології для захисту дітей від загроз світової павутини».

Про те, як їх використовувати, розповідає освітня програма «Онляндія. Безпека дітей в Інтернеті», ініційована «Майкрософт Україна». А найефективніший спосіб засвоїти нові знання – звичайно ж, гра.

«Майкрософт Україна» підійшла до ідеї ігрового навчання нестандартно. На честь Дня захисту дітей компанія під егідою програми «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті» організувала квест. 24 волонтера «Майкрософт Україна» продемонстрували ризики, що чекають дитину в Інтернеті, і пояснили, як їх уникнути.

Батьки завжди запитують у дітей, як справи в школі. Але мало хто цікавиться, як справи в Інтернеті. При цьому саме в мережі дітей часто очікують загрози, про які не здогадується більше половини тих, хто ходить в Інтернет. Згідно з дослідженням Microsoft, 96% дітей в Україні у віці від 10 до 17 років користуються Інтернетом.

Інтернет приховує масу небезпек, з якими юний користувач може зіштовхнутися в чатах, соціальних мережах або навіть під час завантаження файлів. Це віруси, небажана пошта, зловмисники в соціальних мережах і навіть злодійство. 72% дітей прагнуть знати більше про те, як з усім цим боротися, але джерел такої інформації недостатньо, адже найчастіше діти знають комп’ютер краще, ніж батьки та вчителі. Щоб нагадати про ці загрози та розповісти, як з ними справитись, компанія «Майкрософт Україна» провела 4 червня квест на честь святкування Міжнародного дня захисту дітей.

«Психологічна та емоційна травма, отримана в мережі, може бути серйознішою синців, принесених з вулиці, – відзначивДмитро Шимків, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна». – А я, як батько, прагну бути впевненим, що моя дитина, сідаючи за монітор, перебуває в безпеці. І це в наших силах! В Microsoft є необхідні програми та технології для захисту дітей від загроз світової павутини».

Про те, як їх використовувати, розповідає освітня програма «Онляндія. Безпека дітей в Інтернеті», ініційована «Майкрософт Україна». А найефективніший спосіб засвоїти нові знання – звичайно ж, гра.

«Майкрософт Україна» підійшла до ідеї ігрового навчання нестандартно. На честь Дня захисту дітей компанія під егідою програми «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті» організувала квест. 24 волонтера «Майкрософт Україна» продемонстрували ризики, що чекають дитину в Інтернеті, і пояснили, як їх уникнути.

Варто відзначити, що подібний захід проводиться вже другий рік поспіль, але вперше з таким розмахом. Цього разу у квесті взяли участь 250 дітей. В основному це школярі Оболонського району міста Києва. «Між іншим, у кожній школі цього району реалізується проект «Онляндія – Безпека дітей в Інтернеті» і тренери-учителі розповідають дітям про безпеку в Інтернеті, – поділилася з нами цією інформацієюСвітлана Литвинова, директор «Методичного центру інформаційних технологій». – Такі уроки проходять у жовтні у всіх класах, починаючи з 5-го по 12-ий. Є подібні заняття й у початковій школі, адже сьогодні з комп’ютером малята знайомі ледве чи не з пелюшок. І основи безпеки їм потрібно прищеплювати з малих років. Чудово, коли це організовано в такій активній формі як квест! Подивіться на дітей: очі горять, вони активні, радісні й говорять, що своїми знаннями навіть загнали в глухий кут членів журі. До речі, до навчання методів безпечної роботи в Інтернеті ми залучаємо й батьків. На зборах їм розповідають, як правильно контролювати роботу дітей у світовій мережі й захистити їх від загроз».

Дмитро Шимків також звернув увагу на те, що в рамках програми організовують спеціальні тренінги й семінари не тільки для дітей, але й батьків. «На сайт «Онляндії» у середньому приходить 17 тис. користувачів на місяць і ця цифра зростає – адже сайт стає популярнішим. Волонтери нашої програми провели більше 4000 тренінгів за три з половиною роки. Радує, що проект підтримало й Міністерство освіти України та ще 27 організацій як приватних, так і державних. Це вселяє впевненість, що онлайн культура наших дітей буде підвищуватися рік у рік».

Безсумнівно, батьки підтримують такі починання й виступають тільки «за». «Це дуже корисна програма, – вважаєНаталя Свєтлова, мама учня ліцею №157, яка прийшла підтримати дитину під час квесту. – Думаю, що базові уроки безпеки варто проходити ще в дошкільному закладі. Як і знаки світлофора. Моєму молодшому зараз 6 років і він сам завантажує мультфільми. Я тривожуся за нього й прошу, якщо він побачить на екрані що-небудь незрозуміле, відразу кликати батьків».

Що ж являв собою сам квест? Усе дійство складалося із двох раундів, у кожному з яких брало участь по 16 команд. Кожна повинна була виконати 8 завдань і отримати максимальну кількість балів. Усі питання були побудовані таким чином, щоб діти довідалися й спробували в дії технології безпеки Microsoft, а саме – браузер Internet Explorer 9, операційну систему Windows 7 та антивірус Microsoft Security Essentials, визнаний одним з найефективніших антивірусів у світі.

Молодь з ентузіазмом підійшла до виконання завдань, найбільший інтерес викликала гра, у якій потрібно було перекидати один одному кульку з невідомою рідиною й намагатися її не впустити. Одночасно волонтери провели паралель зі спам-листами, які приходять на пошту з різними заголовками, але який би вигляд вони не мали, їх у жодному разі не можна відкривати, тому що вони можуть нести в собі небезпечне наповнення, як і ця кулька.

Усі діти успішно впоралися з хитромудрими завданнями, підготовленими командою «Онляндії» і навіть помітили, що «хотіли б ще більш складних і підступних запитань». У подарунок молодь отримала сувеніри, а школи-учасники – сертифікати на безкоштовне підключення до платформи нового покоління для навчання й спілкування Live@edu.

П’ять літніх порад від «Онляндії»

1. Пізнавайте Інтернет разом – показуйте дітям переваги всесвітньої мережі самі, обговорюючи при цьому правила конфіденційності особистої інформації й можливі ризики в Інтернеті. Так ваша участь у її віртуальному житті буде для дитини природньою.

2. Погодьте з дитиною правила використання Інтернету, які будуть регулювати дозволену тривалість перебування онлайн (для різного віку це може бути від 30 хвилин до декількох годин), дозволені й заборонені сайти і т.д. Повісьте правила над комп’ютером, де вони будуть завжди перед очами дитини.

3. Дитина до 10 років повинна користуватися Інтернетом лише в присутності батьків, а діти старшого віку – відповідно до обумовлених заздалегідь правил.

4. Обговорюйте з дитиною її віртуальне життя, знайомства, інтереси так само, як ви цікавитеся її офлайн-життям.

5. Використовуйте та оновлюйте антивірус, спам-фільтр та засоби батьківського контролю, щоб захистити дитину від технічних ризиків.

Категорії:Uncategorized